wordpress themes.

Една от популярните забележителности на град Стара Загора

ЕСКИ ДЖАМИЯТА-ЕДНА ОТ НАЙ-ПОСЕЩАВАНИТЕ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В СТАРА ЗАГОРА

Стара Загора е един от най- древните български градове. Тя буди възхищение със славното си минало и красива природа. Интересен  е Музеят на религиите, който е открит за посещение в Ески джамията през 2011г. Сградата е разположена в центъра на града и е една от най-внушителните забележителности в Стара Загора.

 

Ески джамията е най-популярната и мащабна по рода си в региона и през 1972г. е обявена за архитектурен паметник на културата с национално значение. Тя е единствената напълно запазена постройка след опожаряването на Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война. Според надпис над входа на молитвената зала, строителството на сградата е завършено септември 1409г. В същата зала са открити основите на по-ранна средновековна църква. По време на архитектурните проучвания върху каменен блок, замазан с пласт хоросан, е намерен старогръцки надпис. Учените установяват, че преди да се построи мюсюлманския храм, църквата е била в развалини, но планът за джамията е съобразен с този на средновековната църква. През 2009 г. там са открити остатъци от езически храм, посветен на тракийския конник. Според разкопките, в Ески джамията е имало и библиотека. Тя е била близо до входа, но е била разрушена от стихийните пламъци на пожарите. Като доказателство за това, учените споменават за открити овъглени дървета и керамика в близост до сградата. Историците твърдят, че библиотеката е била най-посещавана от дервишите в Османската империя.

 

Отново през 2009г. при разкопки са намерени мощи на християнски светец или епископ. Това е откритие на археолози от цял свят, дошли в града на липите на обучение в специализирана школа. Тяхното обяснение на тази сензация е, че джамията е издигната върху основите на древен български християнски храм. Учените поясняват, че храмът е създаден в средата на X век. Тепърва ще се установява на кого са откритите мощи.

 

В Музея на религиите се организира специална изложба, която представя историята на италианското изкуство. Тя съдържа 30 постера, които изобразяват модерните техники, използвани при реставрацията на книги, мозайки, стенописи и други архитектурни ценности. Един от постерите особено много привлича вниманието, защото е посветен на историята по реставрирането на “Тайната вечеря” на Леонардо да Винчи.

Ако търсите различни предложения за пътуване, интересни туристически обекти и други, то разгледайте проект www.hote.li

Pin It
Можете да коментиратеи в нашият сайт.

Оставить комментарий