wordpress themes.

Хранителният режим и тренировките при мъжете – видове, ползи и вреди за здравето

Мъжете обръщат внимание на външния си вид точно толкова колкото дамите. И когато някой мъже каже, че не го интересува точно как изглежда, то вероятността да лъже е доста голяма.

Истината е, че като социални същества, хората се интересуваме от това как изглеждаме в очите на другите. Също така желаем не само да изглеждаме по-добре, но и да се чувстваме така.

В текущата статия ще си поговорим за хранителните режими, които мъжете спазват, за да достигнат желаната визия.

Това включва дневния калориен прием, тренировките, които се правят, интензитета и естеството им.

Разбира се, съществуват „разни хора, разни идеали“, а перфектната фигура не съществува като еднозначно определение. Някои мъже искат да покачат мускулна маса, други да редуцират теглото си, а трети биха искали да запазят текущите си килограми.

Ще разгледаме трите основни процеса в режимите и тренировките и ще обясним какви са техните ползи и възможни вреди за здравето ако не се спазват правилно.

Като разбира се, фокус представляват тренировките, които „трансформират“ тялото в процеса, а набавянето на нужно спортно облекло е ключово за успеха. Разгледайте спортни стоки тук.

Хранителен режим и тренировки за покачване на мускулната маса

Ако мъжът е с ниска телесна маса, тоест няма развита мускулатура, обикновено е „хилав“ и силата му е ниска, то той трябва да предприеме тренировки, които ще развият това слабо място.

Фитнесът е най-доброто решение в случая. Различните упражнения, интензитет и серии на уредите за всички мускулни групи ще развият тялото, мускулите ще растат, а с това и телесната маса.

Тук е важно да се отбележи, че покачването на чиста мускулна маса е сложен и дълъг процес. Някои мъже покачват по-лесно, други по-трудно, но главното, от което зависи това е диетата, приемът на протеини и правилните сплит тренировки.

Важното при мъже с понижено тегло е да започнат да приемат повече калории на дневна база. Тоест, ако до момента сте приемали между 2500 -2700 калории на ден с храната си, то трябва да ги повишите поне на 3000 калории дневно.

След това идва подборът на самата храна. Най-добре е тези калории да идват от „чиста“ храна, която подпомага мускулния растеж. Какво имаме предвид?

Набляга се на приема на месни протеини като пилешко месо, телешко, пуешко, различни видове риба, бобови култури, картофи, ориз, овесени ядки и по-калорични протеинови шейкове.

Зеленчуците и плодовете могат да бъдат включени към диетата, но не трябва да се прекалява с техния прием.

Покачването на мускулна маса е дълъг процес и често за повишаване на мускулите с 1-2кг, като време отнема няколко месеца, а понякога и повече.

Ако използвате допълнителни добавки или пък увеличите калориите драстично, то е възможно да качвате и повече, но тук трябва да предупредим, че е възможно приетите калории да се образуват в мазнини, които след това пак ще се наложи да изгорите, за да се орелефят мускулите и да изглеждате добре.

При този режим не се препоръчват „празните“ калории, които идват от сладки изделия, чипсове, газирани напитки. В крайна сметка те са калорични и богати на захар и нямат почти никаква хранителна стойност за изграждането на чиста мускулна маса.

Хранителен режим за редуциране на теглото и изчистване на тялото от мазнини

Също като процесът за покачване на килограми, и при свалянето им, той обикновено отнема доста време.

Ако сте с наднормено тегло (което се изчислява според височината, активността на седмична база и годините), то вероятността да отслабнете до желаните килограми ще отнеме от 6 до 12 месеца.

Някои хора ще почувстват шок като прочетат предишното изречение, но по-добре е да кажем истината, отколкото да ви залъгваме с решения, които отнемат „30 дни“.

Нищо не отнема месец. Да, за първият месец може и да свалите около 4, 5 килограма ако оправите диетата си и се движите достатъчно, но най-вероятно наред с мазнината ще губите много вода, която се е задържала продължително в тялото.

Процесът на изгаряне на мазнините ефективно е продължителен и тялото трябва да бъде в калориен дефицит. Какво означава това?

Ако до момента сте приемали около 3500 калории дневно, то ще трябва да ги намалите на около 3000, за да можете забързате процеса с включените тренировки.

Разбира се, не всички хранителни режими са еднакви. Повтаряме, те трябва да се правят от специални треньори и лекари, които са съобразили текущото ви здраве, години, движение, височина и килограми.

Диетата, или по-скоро, режимът може да бъде най-добрият ви приятел, но и най-големия враг ако не е съобразена правилно.

Килограмите в началото могат и да започнат да се топят с по-бърз темп, но ще дойде момент, в който ще ви се струва, че тъпчете на място. Не се притеснявайте, като всяко нещо, тялото има нужда от привикване,  а метаболизма ще се забърза и ще успява да гори повече калории в бъдеще.

Общовалидно за мъжете и жените, храните, които трябва да се избягват са празните калории, газираното, сладкото, преработената захар, полуфабрикатите, дори и подсладителите. Белият хляб също се изключва от диетата.

Трябва да се набляга на бобовите култури, ориза, картофите, бялото месо и червено месо, овесените ядки и зелени зеленчуци, които ще ви заситят.

Тук грамажът на всяко хранене е важен, така, че това е нещо, което ще трябва да дискутирате с персоналния ви треньор.

Относно тренировките. Те са другата ключова част, която трябва да се изпълнява правилно. Комбинацията от фитнес упражнения и кардио тренировки ще направи чудеса.

Ако само правите кардио е възможно да загубите мускулна маса и сила, а комбинацията ще гори повече мазнини дългосрочно, ще имате повече сила и ще изградите стегнато тяло, което ще се хареса не само на вас, но и на околните.

Не правете грешката да понижавате калориите си сами ако нямате опит с това. Оставете тази задача за вашия треньор. Той ще знае и ще следи прогреса на тялото ви с всяка изминала седмица.

За бягането е важно да разполагате с удобни маратонки и спортни дрехи, които носите. Това ще донесе по-добра форма при изпълнение, резултати и удовлетвореност от процеса.

Разбира се, за тези от вас, които не си падат по бягането на пътеката в залата, можете да смените обстановката с ходене и тичане в гората или планината.

Така ще събирате красиви гледки, чист въздух и ще повишите издръжливостта си. Ако имате нужда от клинове за тренировка, които са подходящи за фитнеса, колоездене, ходене или бягане, кликнете на следващото изображение и изберете:

Хранителен режим и тренировки за поддържане на теглото

Тук нещата са една идея по-прости или поне така си мислим.

Ако желаем да задържим текущите си килограми и начина по-който изглеждаме, можем да следим калорийния прием и да приемаме толкова, колкото е нужно. Това отново трябва да се измери според активността, височината, възрастта и цялостното здраве на организма.

Ако на един мъж му трябват 2800 или 3000 калории, за да запази текущото си тегло, то той трябва да оформи диетата си до тези калории.

Разбира се, за непрофесионалисти тази диета може да съдържа дори сладко. Ако човекът няма време за активни тренировки всяка седмица или „тренира от време на време“, то е добре поне храната да бъде под някакъв контрол.

Това съвсем не означава, че не можете да си позволите „cheat meal” от време на време, но трябва да сте сигурни, че не прекалявате с вредната и по-калорична храна.

Тренировките не се ограничават само до фитнеса. Тук можем да добавим спортното ходене, бягането в парка, изкачването в планината, тенисът, аеробиката, баскетбол, футбол, танци и плуване.

Ходенето е доказан лек от векове насам, а тренировката с подходящите мъжки долнища потури, може да донесе истинско удовлетворение.

Финални думи

Поддържането на здравословни килограми според възрастта и височината е важен процес, който ще носи ползи за вашето физическо и психическо здраве.  Всичко е във вашите ръце, не прекалявайте с нищо и кажете твърдо „Не!“ на агресивните диети и бързи резултати.

Възможността за проблеми в здравето в краткосрочен или дългосрочен план са по-вероятни, отколкото ползите.

Тренировките и храненето, като живота, са изкуство и колкото по-рано започнем да го практикуваме, толкова по-вероятно е да се предпазим от състояния на дискомфорт и болести в късна възраст.

Редовните разходки, тренировки и като цяло физически активности допринасят за нормалната функция на сърцето, кръвоносните съдове, психиката, периферната нервна система и много други части на тялото.

Тренирайте за себе си и собственото си здраве.

 

 

 

 

Pin It
Можете да коментиратеи в нашият сайт.

Оставить комментарий