wordpress themes.

90-дневна диета – една от най-ефикасните и лесни за спазване диети

90-дневната диета набра изключителна популярност в последните години поради добрите резултати, които се постигат с нея, както и заради факта, че спазването ѝ е сравнително лесно. Хранителният режим е описан в книгата на Бреда Хробат и Мойца Поляншек “90-дневна диета” и предлага вариант на разделното хранене, при който се спазва 4-дневен цикъл на повтаряемост на основните хранителни групи. Според авторките този метод на хранене позволява не само да се свалят до 20 килограма за три месеца (в зависимост от количеството на приеманите мазнини и размера на порциите), но също така се наблюдава и забързване на метаболизма. Те също така смятат, че в следващите три месеца след приключване на диетата ще свалите още 3 килограма без да полагате допълнителни усилия (трябва да закусвате плодове, вечерята да е наполовина на обяда и да не се консумират заедно несъвместими хранителни групи, като например фибри и въглехидрати) .

Както беше споменато 90-дневната диета се базира на добре познатите принципи на разделното хранене, но авторките отиват малко по-далеч и предлагат да се консумират определени комбинации от храни в рамките на целия ден, а не на отделното хранене. Ако трябва да бъдем максимално честни това се отнася до обяда и вечерята, тъй като закуската е винаги една и съща два средно големи плода или чаша дребни плодове. Хранителният режим може да изглежда малко сложен от начало, но има своите положителни страни – подходящ е за хора, които обичат сладкото, защото освен големите количества приемани плодове има и дни, когато се приемат въглехидрати, когато можете да консумирате тестени и сладки изделия. Смята се, че точно тези дни вероятно намаляват цялостния ефект от диетата, но от друга страна по този начин се избягва чувството, че се лишаваме от нещо, което повишава мотивацията и улеснява спазването на хранителния режим в чисто психологически план.
Както показва името на диетата тя се спазва 90 дни, които се разделят на цикли от по 4, в които се спазва следната схема за прием на храни:

1 ден: протеинов (основно месни и млечни продукти в комбинация със зелени зеленчуци или такива не съдържащи скорбяла)
2 ден: нишестен / скорбялен (бобови храни и варива, както и кореноплодни зеленчуци)
3 ден: въглехидратен (тестени и макаронени изделия, за вечеря може да се примат сладки храни като парче торта, три топки сладолед или ред черен шоколад)
4 ден: плодово–зеленчуков (позволява се консумацията само на плодове – пресни или сушени, семена и ядки, ако желаете можете да замените плодовете със зеленчуци).
На всеки 29 ден се прави пречистване, тогава не се яде нищо, а се позволява само и единствено приема на минерална или изворна вода. Този ден се пада след плодов и след него започвате с протеинов такъв.
Освен разделението по дни в 90-дневната диета е хубаво да се спазва и определен график в дневния им прием, като основните хранения т.е. обяда и вечерята се препоръчва да попадат в период между 12:00 и 20:00 часа, след това можете да консумирате само вода. Старайте се да приемате поне 2 л вода на ден и имайте предвид, че чаша прясно изцеден сок се брой за отделно ядене. На обяд можете да консумирате, колкото голяма порция искате, но вечерята трябва да представлява два пъти по-малко количество. Ако прегладнеете между храненията можете да заситите глада с плод. Консумираните семена и ядки трябва да бъдат задължително сурови, за да се запазят полезните им вещества.

Позволени продукти по дни:

Протеинов ден:
Месо – всякакви видове (телешко, пилешко, говеждо, пуешко и т.н.);
Риба и морски дарове;
Яйца;
Мляко и други млечни продукти – сирене, извара, кашкавал и т.н
Всякакви зеленчуци, които не съдържат скорбяла, сготвени по желание;

Нишестен ден:

Всякакви бобови храни: боб, грах, леща, соя и др.;
Ориз, елда, булгур и други зърнени култури;
Всякакви зеленчуци включително картофи, царевица и други съдържащи скорбяла;
Зеленчуков бульон;
На обяд можете да хапнете една филийка пълнозърнест хляб

Въглехидратен ден:
Тестени изделия: паста, крекери и др.
Всякакви зеленчуци и зеленчукови сосове (от домати, от гъби и др. )
Подправки
Печива без мляко и яйца (палачинки или сладки);
За вечеря се позволяват следните сладки неща – една паста или парче торта, 3 малки бисквити, 3 топки сладолед и задължително един ред черен шоколад;

Плодово–зеленчуков ден:

Всякакви пресни плодове по избор;
Сушени плодове (можете да ги накиснете предварително във вода, която също можете да изпиете);
Семена и ядки (1 порция = 25 гр);
Сокове от прясно изстискани плодове и зеленчуци;
Пресни зеленчуци

Хранителните режими свързани с разделното хранене като цяло се ефективни по отношение на намаляване на теглото и задържане на постигнатите резултати. Все пак трябва да се има предвид, че крайният резултат се постига и благодарение на намаленото количество на приеманата храна (колкото по-малки са порциите, толкова повече ще свалите) и на консумацията на голямо количество зеленчуци, които са нискокалорични.
Теорията за ползата от разделното хранене не се подкрепя от голяма част от учените и специалистите по диетика според които в природата храната представлява смес от различни хранителни вещества и нашият организъм е способен да се справи с нея и не е необходимо да се избягва на всяка цена смесването на различните групи.
90-дневната диета е особено привлекателна за любителите на сладко и за тези на които им е трудно да спазват стриктен режим, тъй като на всеки четири дни могат да си позволят да се поглезят с нещо забранено. По този начин е много по-лесно да се спазва диетата и се постига контрол над внезапните желания за нещо висококалорично.
Важно е да не се пренебрегва спорта и физическата активност, които са неразделна част от процеса на сваляне на килограми. Подберете такъв спорт или упражнения, които са ви интересни и приятни, правете кратка гимнастика сутрин, за да се заредите с енергия за предстоящия ден и да раздвижите всички мускулни групи.

Pin It
Можете да коментиратеи в нашият сайт.

1 комментарий к записи “90-дневна диета – една от най-ефикасните и лесни за спазване диети”

  1. net каза:

    Много добра и информативна статия за 90 дневната диета. Мерси.

Оставить комментарий