wordpress themes.

Камъни в бъбреците – препоръки и съвети за диета

Камъните в бъбреците и пикочния мехур могат да бъдат с размерrи от песъчинка, до птичи яйца. Те се състоят главно от кристали на калциеви съединения с фосфорна или оксалова киселина (фосфатни и оксалатни камъни).

Отстраняването им често се осъществява чрез хирургическа намеса, но ако се предприемат правилни превантивни мерки, то до няколко седмици може и да изчезнат.

Някои камъни се състоят предимно от пикочна киселина или аминокиселина цистин. За да се предотврати образуването на такива камъни, трябва да консумирате много зеленчуци и плодове, особено цитрусови, които насърчават образуването на алкална урина, която задържа киселини в разтвора. Когато се образува камък от натриев урат (сол на пикочната киселина), е необходимо да се спазва диета, препоръчана за подагра. Наличието на цистин в урината е наследствено заболяване, което често се свързва с необичайно висок вроден организъм за определени хранителни вещества. В някои случаи голяма част от холинът помага. За да се ограничи консумацията на цистин, протеинът трябва да се консумира не повече от 70 грама на ден.

Лечението може да бъде просто

Оксалатните и фосфатните камъни растат бързо, когато урината е алкална. Обикновено лимонената киселина, синтезирана в тялото от въглехидрати, подкислява урината и задържа минералите и оксаловата киселина в разтвора.

Проучванията показват, че увеличение на  магнезий в човешкия организъм намалява броя на образуваните камъни. Нивото на оксалова киселина обаче остава високо, докато тялото няма витамин В6. Недостигът му води, както до огромно увеличение на количеството оксалова киселина в урината, така и до намаляване на количеството на лимонената киселина. Ако тялото получи необходимото количество витамин В6 с недостиг на магнезий, бъбречните камъни биха се състояли предимно от калциев фосфат.

На хората с оксалатни камъни е установено, че нямат витамин В6, а някои, вероятно, не могат да ги абсорбират. В урината на тези хора, оксалова киселина е 16-30 пъти под нормата. Асимилацията на витамин В6 би се подобрила с приема на магнезий и витамин В2, а инжектирането на витамин В2 спомогна за усвояването на В6 по време на лечението. По същия начин бременните жени, които имат дефицит на витамин В6, получават оксалова киселина с урина, но количеството им намалява значително с дневния прием на 10-20 mg от този витамин.

Източник на оксалова киселина

При недостатъчно доставяне на тялото с витамин В6 аминокиселината глицин не може да се използва правилно и да се превърне в оксалова киселина. При здрави хора глицинът се намира само в протеина.

камъни в бъбреците,

Полезни съвети, новини и мнения на експерти, изследващи този здравословен проблем – КредоУеб – платформата за здраве. Кликнете върху изображението и ще получите допълнителна информация за камъни в бъбреците!!!

На хората, страдащи от оксалатни камъни, често се предписва диета

Други фактори

При липса на витамин А, мъртвите клетки, които са се отделили от лигавиците на бъбречните тубули, образуват основата, на която са депозирани калциевите соли. Ето защо, в някои случаи появата на камъни в бъбреците се свързва със симптоми на дефицит на витамин А, въпреки че невинаги присъстват явни признаци на хиповитаминоза. Очевидно, за появата на камъни, в допълнение към самия дефицит на витамин А, трябва да се появят и други подобни причини.

При такива пациенти урината има алкална реакция, съдържа бактерии и голямо количество амоняк. Когато витамин А не е достатъчен, мъртвите клетки допринасят за растежа на милиони бактерии, които бързо превръщат уреята в амоняк. Кристалите на калциевите соли са неразтворими в алкална урина и лесно се отлагат, образувайки камъни. Когато бактериите в липсата на бъбреци на всеки хранителен (холин и витамини А и Е), поради което клетките се отлепен, допринася за растежа на камъни, създавайки почва за тези бактерии.

Диета за справяне с проблем с камъни в бъбреците:

Приемът на течности е от изключително важно значение. Когато урината се разрежда, рискът от камъни в бъбреците намалява.

Тук е мястото да кажем и какво е количеството дневен прием, което е препоръчително. То е около 3 литра на ден, в случай, че сте със средно дневно натоварване, както и повече, ако сте спортисти или спортувате активно.

Хранителният режим също е от изключително важно значение.

Приемът на калций е изключително важен. Дневно можете да консумирате по около 100 грама сирене, чаша прясно мляко и половин кисело мляко.

Животинските протеини също са важна част от диета за справяне с подобен проблем. Риба, птиче месо са желателни в дневното Ви меню.

Прием на фъстъци, орехи, лешници, бадеми, аспержи, цвекло, ревен, спанак, киселец също са препоръчителни.

Ограничение на храни, спомагащи образуването за пикочна киселина. Такива храни са колбасарските изделия, черен дроб, някой видове риба и други.

Важно е да се консумират много плодове и зеленчуци.

Солта също е важно да се консумира в умерени количества. Не повече от 3 грама на ден.

Вече сами можете да си подготвите диета, знаейки важните аспекти на този проблем. Естествено, препоръчваме да се обърнете към специалист диетолог, който да Ви запознае в детайли с този проблем.

Pin It
Можете да коментиратеи в нашият сайт.

Оставить комментарий