wordpress themes.

Защо някои диети в интернет могат да бъдат опасни

Защо диетите свалени от интернет или написани от самообявили се фитнес гурута, инструктори и разни други разбирачи, освен че не работят могaт и да бъдат много опасни?

Днес ще говорим за диетите, свързани с покачването на мускулна маса. В началото на новия есенно-зимен сезон, всички почват основен период и искат да добавят нова мускулна маса. Тук идва момента на диетата за растеж… и следователно 90% от трениращите, по един или друг начин гледат да си набавят такава, без да плащат или от някой който „много ги разбира“.

Не се заблуждавайте, че тялото ви може да добави само мускулна маса, тогава когато преяждате или прекалявате с въглехидратите. Когато спазвате високовъглехидратна диета, тя трябва да бъде много прецизно изготвена! Защото ако въглехидратите са ви в повече от необходимото количество на дневна база, без значение какви са те (дори и такива с нисък гликемичен индекс – НГИ),тялото ви ще трябва да ги обработва и по този начин инсулиновата ви чувствителност ще бъде намалена.

Така с течение на времето, инсулиновата резистентност (невъзможността да се използват въглехидратите) ще бъде неизбежна. Вашите клетки просто няма да работят, както когато сте били по-млади и това няма нищо общо с възрастта. Има общо с нивото на злоупотреба и прекаления натиск, под който сте поставили панкреаса си и клетките на тялото си, с високата консумация на въглехидрати.

Много хора копират такива диети на професионални състезатели директно от списания или интернет, но това не е препоръчително. Професионалните спортисти поради ред причини, обикновено са много по-способни да използват въглехидратите отколкото вие.

Да, въглехидратите са абсолютно полезни за растежа и за оптималната производителност. Също така те участват и в много защитни функции на организма. Да, големите количества въглехидрати в краткосрочен план ще ви накарат да растете с по-бързи темпове, отколкото диетата с по-ниски или нормални за вас въглехидрати, но този темп на растеж ще бъде краткотраен.

В крайна сметка, ще започнат да се натрупват мазнини, защото клетките ще станат резистентни към инсулина, и растежът на мускулите ще се забави драстично за сметка на мазнините.

Още по-лошото е, че може и да не бъдете в състояние да си върнете отново същата чувствителност, която сте имали преди. Обикновено, след като вашите клетки спрат да функционират оптимално, или загубят способност за ефективно използване на инсулина, панкреаса се преуморява, защото е принуден и изпомпва повече инсулин в отговор на повишената кръвна глюкоза (ако вашите клетки са резистентни към инсулин, кръвната захар остава повишена, защото клетките не могат да я „приемат“).

Простичко казано вашите клетки просто няма да приемат повече глюкозата, и така тя ще бъде съхранява като мазнина. В зависимост от нивото ви на инсулинова резистентност, може да отнеме много дълго време, за да си възвърне прилична чувствителност отново, или може да не я възвърнете никога повече.

Има много диабетици, които с упорити тренировки в залата и интелигентен хранителен режим си възвъръщат чувствителността към инсулин и дори спират употребата на инсулин. Този ефект при тях може да трае обикновено толкова дълго, колкото могат да поддържат строг режим на упражнения и нисък/ умерен прием на въглехидрати.

Разбира се, размерът на въглехидратите, който е необходим за да се предизвика инсулинова резистентност при всеки човек е напълно различен. Освен размерът така и времето е различно – при някои може да отнеме една година, а при други 10 години. А голяма част от това е генетично свързано.

Източник: shop.4fitness.bg

Pin It
Можете да коментиратеи в нашият сайт.

Оставить комментарий